Новий санітарний регламент |
Четвер, 28 січня 2021, 16:20 | |
ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ (Витяг з наказу МОЗ України № 2205 від 25.09.2020) І. Вимоги до харчових продуктів, призначених для продажу дітям та підліткам у буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти: 1. Бутерброди: 1) на основі житнього хліба або цільнозернового хліба з житнього, пшеничного та змішаного борошна, або безглютенового хліба; 2) з сиром твердим, крім плавленого сиру, яйцями, з вершковим маслом, зеленню, свіжими або сухими прянощами, з переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі; 3) з овочами та/або фруктами, зазначеними у пунктах 8-10 цього розділу; 4) без солі і соусів, включаючи майонез, крім кетчупу, для виробництва якого використано не менше 120 г помідорів для отримання 100 г готового продукту; 5) харчові продукти для приготування бутербродів містять не більше 10 г цукрів на 100 г готового продукту, без додавання підсолоджувачів;
2. Хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби з тіста печені на основі житнього або цільнозернового житнього, пшеничного та змішаного, або безглютенового борошна: 1) з сиром твердим, крім плавленого сиру, сиром кисломолочним, яйцями, зеленню, свіжими або сухими прянощами, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі; 2) з овочами та/або фруктами, зазначеними у пунктах 8-10 цього розділу; 3) при приготуванні хлібо-булочних та борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г солі на 100 г готового продукту; 4) без додавання підсолоджувачів. 3. Салати в порційній упаковці: 1) з овочами та/або фруктами, зазначеними у пунктах 8, 9 цього розділу; 2) з яйцями, сиром твердим, крім плавленого сиру, або з молочними продуктами, які відповідають вимогам, зазначеним у пункті 6 цього розділу, із зерновими продуктами, які відповідають вимогам, зазначеним у пункті 7 цього розділу, або з бобовими продуктами, сушеними овочами та фруктами або горіхами та насінням, які відповідають вимогам, зазначеним у пункті 10 цього розділу, з олією, зеленню або свіжими та/або сухими прянощами; 3) салати повинні бути приготовані безпосередньо в день вживання; 4) з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г готової страви. 4. Молоко пастерізоване та/або стерилізоване без додавання цукрів і підсолоджувачів. 5. Напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю: 1) які містять не більше 10 г цукрів на 100 мл готового продукту, без додавання підсолоджувачів; 2) з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів. 6. Молочні продукти: йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир кисломолочний або продукти на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю: 1) що містять не більш 10 г цукрів на 100 г/мл готового продукту; 2) без додавання підсолоджувачів; 3) що містять не більш 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту; 4) сир кисломолочний з масовою часткою жиру не менше 5 %. 7. Зернові продукти: 1) без підсолоджувачів; 2) з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів, за винятком хліба, в якому вміст солі не перевищує 0,45 г на 100 г готового продукту; 3) повинні містити не більше 10 г цукрів на 100 г готового продукту. 8. Овочі: 1) в свіжому та переробленому вигляді, крім сушених овочів; 2) без додавання цукрів і підсолоджувачів; 3) перероблені овочі із низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту; 4) приготовлені для безпосереднього вживання в їжу; 5) можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції. 9. Фрукти: 1) в свіжому і переробленому вигляді, крім сушених фруктів; 2) без додавання цукрів і підсолоджувачів; 3) приготовлені для безпосереднього вживання в їжу; 4) можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції. 10. Сушені овочі, фрукти та ягоди, горіхи, насіння: 1) без додавання цукрів і підсолоджувачів, без солі та жиру; 2) очищені та фасовані в окремій упаковці, вага якої не перевищує 50 г. 11. Фруктові, овочеві та фруктово-овочеві пастеризовані соки: 1) без додавання цукрів і підсолоджувачів; 2) з низьким вмістом натрію/солі, тобто містить не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту. 12. Вода питна негазована в споживчій упаковці. 13. Напої, виготовлені на місці: 1) чай, чай фруктовий, компоти, узвари, напої з обсмаженого зерна (ячменю, жита) та цикорію, какао з молоком, какао з напоями на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю; 2) без додавання цукрів або підсолоджувачів.
Вимоги до організації харчування та харчових продуктів, які використовуються для харчування в закладах освіти: 1. Харчування дітей та молоді повинно відповідати таким вимогам: 1) щоденне харчування повинно бути різноманітним і включати харчові продукти, які відносяться до різних груп; 2) харчування (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) включає в себе харчові продукти таких груп: зернові продукти та/або картоплі, фруктів та/або овочів, молока та/або молочних продуктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів; 3) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Разовість харчування встановлюється закладом освіти залежно від віку здобувачів освіти, типу закладу освіти та особливостей організації освітнього процесу в закладі освіти; 4) калорійність сніданку становить близько 25-30 %, обіду близько 30-35 % від добової потреби в енергії, відповідно до норм харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог вікової групи учнів; 5) кулінарні страви та вироби реалізуються в день приготування з дотриманням вимог до умов зберігання та термінів реалізації. 2. Харчування в закладах освіти повинно здійснюватися за умови дотримання таких вимог до основних груп харчових продуктів: 1) Зернові продукті та/або картопля (перероблена): а) повинні містити не більше 10 г цукрів на 100 г готового продукту; б) мати низький вміст натрію/солі, тобто містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту; в) містити не більше 10 г жиру на 100 г готового продукту; г) сніданок, обід і вечеря мають включати щонайменше одну порцію цієї категорії; д) протягом тижня харчування повинно включати три або більше різновидів страв з цієї категорії; е) передбачити не більше ніж одну порцію смаженої їжі з цієї категорії харчових продуктів на тиждень; є) смаження повинно здійснюватися з використанням рафінованої олії, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів. 2) Овочі: а) свіжі або перероблені; б) без додавання цукрів і підсолоджувачів; в) у разі переробки - мати низький вміст натрію/солі, тобто містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту, за винятком продукції, що підлягає природному бродінню, таких як квашена капуста та інші овочеві квашені продукти; г) сушені овочі без додавання цукрів і підсолоджувачів, а також солі та жиру; д) щоденно сніданок, обід та вечеря повинні включати не менше однієї порції овочів; е) сніданок, обід та вечеря містять по три або більше порцій свіжих овочів на тиждень; є) протягом тижня харчування повинно включати три або більше різновидів страв з цієї категорії. 3) Фрукти та ягоди: а) свіжі чи перероблені; б) без додавання цукрів і підсолоджувачів; в) сушені фрукти та ягоди без додавання цукрів і підсолоджувачів, а також солі та жиру; г) сніданок або вечеря та обід містять не менше однієї порції фруктів на день; д) повинно бути три або більше різновидів страв з цієї категорії харчових продуктів на тиждень. 4) Овочі та фрукти: а) протягом дня харчування повинно включати сукупно п’ять порцій на день, одну порцію можна замінити на пастеризований сік без додавання цукрів та підсолоджувачів в об’ємі, що не перевищує 200 мл (наприклад: на сніданок - одна порція овочів та одна порція фруктів; на обід - одна порція овочів та одна порція фруктів; на вечерю - одна порція овочів); б) слід дотримуватись співвідношення: три порції овочів на дві порції фруктів; 5) М’ясо (крім водоплавної птиці) охолоджене, риба морська, яйця (крім водоплавної птиці), горіхи, бобові та насіння: а) горіхи та насіння повинні бути без додавання цукрів та підсолоджувачів, а також солі та жиру, синтетичних ароматизаторів та підсилювачів смаку; б) при одноразовому харчуванні раціон повинен включати принаймні дві порції м’яса, одну порцію яєць та риби на тиждень; в) риба повинна готуватись принаймні один раз на тиждень; г) для смаження страв з риби та м’яса використовують рафіновану рослинну олію, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менше 40 % поліненасичених жирів; д) дозволено не більше ніж одну порцію смаженої їжі з цієї категорії харчових продуктів протягом навчального тижня з понеділка по п’ятницю, та при 6-денному та 7-денному харчуванні - не більше двох порцій смаженої їжі на тиждень; 6) Харчові жири: рослинна олія, вершкове масло: а) рафінована олія, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів; б) вершкове масло, що містить не менше ніж 72 % молочного жиру. 7) Молоко та молочні продукти: а) молоко та молочні продукти (йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир твердий, сир м’який та сир кисломолочний, сметана), а також страви з них повинні містити не більше 10 г цукрів на 100 г/мл готового продукту; б) при одноразовому харчуванні повинна бути щонайменше одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви; в) в залежності від разовості харчування в закладі освіти повинно бути три різноманітні порції молока або молочних продуктів, або молочних страв на день (наприклад: на сніданок - одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви; на обід - одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви; на вечерю - одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви); г) сир кисломолочний повинен бути з масовою часткою жиру не менше 5 %, сметана - не менше 15 %. 8) Напої: а) вода питна негазована; б) напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю: які містять не більше 10 г цукрів на 100 мл готового продукту, без додавання підсолоджувачів; з низьким вмістом натрію/солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту; в) фруктові, овочеві та фруктово-овочеві пастеризовані соки: 1 порція не повинна містити більше ніж 200 мл соку; без додавання цукрів і підсолоджувачів; з низьким вмістом натрію/солі, тобто містить не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту; г) напої, виготовлені на місці без додавання цукрів або підсолоджувачів: чай, чай фруктовий, компот, узвар, напої на основі обсмаженого зерна (ячмінь, жито) та цикорію, какао з молоком, какао з напоями на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю; д) використовуються без додавання цукрів і підсолоджувачів, а також без енергетичних стимулюючих речовин таких як таурин, гуарана і кофеїн. 9) Інші продукти: а) сіль: в процесі приготування їжі слід використовувати йодовану сіль; сіль не повинна використовуватись після приготування їжі; щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід; б) зелень та/або прянощі, свіжі та/або сушені, повинні бути без додавання солі; в) хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби з тіста печені, на основі житнього та/або цільнозернового житнього, пшеничного та змішаного або безглютенового борошна: з сиром твердим, крім плавленого сиру, сиром кисломолочним, яйцями, зеленню, свіжими або сухими прянощами, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі; з овочами та/або фруктами, зазначеними у пунктах 8-10 розділу І цього додатку; при приготуванні додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г солі на 100 г готового продукту; харчові продукти, що використовуються для начинок містять не більше 10 г цукрів на 100 г готового продукту; без додавання підсолоджувачів; г) супи, соуси, страви, приготовані виключно з інгредієнтів рослинного або тваринного походження без використання харчових концентратів; д) при приготуванні страв дозволено додавати не більше 5 г цукрів на 100 г готового продукту; е) страви повинні містити не більше 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту. Додаток 10 ПЕРЕЛІК 1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту; 2. вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати; 3. м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва; 4. рибні продукти промислового та кулінарного виробництва; 5. продукти (в т.ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів; 6. продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів); 7. непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока; 8. непастеризовані соки; 9. рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів; 9. газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої; 10. кава та кавові напої; 11. гриби; 12. продукція домашнього виробництва. |
|
Останнє оновлення на Четвер, 28 січня 2021, 16:29 |